Повереник покренуо поступак због цурења информација о случају отмице

Канцеларија Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренула је инспекцијски надзор у Вишем јавном тужилаштву у Нишу због наводног цурења информација из истраге против Нинослава Јовановића, званог “малчански берберин”, који се сумњичи за отмицу Монике Каримановић у селу Суви до, 20. децембра прошле године.

“Овлашћена лица службе Повереника задужена за инспекцијски надзор управо се налазе у нишком тужилаштву и проверавању да ли је било неких неправилности и како су информације из истраге доспеле у јавност”, прецизирао је за Танјуг Повереник Милан Мариновић.

Уколико се утврди да су информације, које су објављивали поједини медији, процуреле из тужилаштва, постоје законске могућности да се то санкционише, навео је Мариновић.

Ако се утврди да је извршено кривично дело, кривична пријава ће бити поднета против конкретног лица, мада може да се поднесе и против НН лица, па да тужилаштво само утврђује ко је извршилац, навео је Повереник.

У питању је кривично дело “неoвлашћено прикупљање података” за које је запрећена новчана, или казна затвора до годину дана, односно до три године затвора уколико се ради о службеном лицу.

Мариновић је указао да, ако се утврди да није извршeно кривично дело, служба Повереника може да изрекне тужилаштву опомену или да изда неки налог…

Инспекцијски надзор је већ спроведен поводом објављивања фотографије после проналаска девојчице док је била у амбулантном возилу, када је утврђено да нико од медицинског особља није снимио ту фотографију, већ да су то учинили представници медија. Малчански берберин је ухапшен након 17 дана полицијске потраге, 5. јануара, а девојчица је пронађена седам дана раније у напуштеној викендици.

Медији су објавили исказ Јовановића из тужилаштва, који је дао у оквиру истраге, а истрага је по закону тајна. Такође су објављене слике девојчице и низ њених личних података.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.304 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>