Ниске температуре штете пшеници

Јутарњи мраз и температуре које су 10 степени испод нуле озбиљно ће угрозити озиме усеве, посебно пшеницу, уколико је наредних дана не заштити снежни покривач, сматрају надлежни у прокупачкој Пољопривредној стручној служби.

Како преносе Јужне вести, они истичу да су се претходних дана температуре кретале од -10 до -13 степени, те да пшеници прети измрзавање уколико време буде без снега и у наредном периоду.

Кажу да је код закаснеле сетве, која није могла да се обави у оптималном року због велике суше, пшеница на топличким њивама тек никла и формирала само пар зелених листова, па је јутарњи мраз већ оштетио пшеницу и то не само у зеленим деловима, већ и у корену.

“Као хитну меру препоручујемо ратарима да ураде “ваљање пшенице“, односно да тракторима са ваљцима сабију земљу, како би изравнали велике пукотине на ораницама настале услед недостатка влаге и како би спречили да мраз продире дубоко у земљиште”, истичу у овој служби.

Тврде да би се на овај начин заштитила од мраза она зрна пшенице која још нису проклијала и дала би им се шанса да никну када спољашња температура порасте и падне снег, кога ратари жељно ишчекују и који ће, тврде они, бити једини спас за пшеницу.

На територији Прокупља, према подацима Пољопривредне стручне службе, током јесење сетве је засејано око 2.870 хектара.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.296 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>