Вечерас дочек Православне нове године

Православну нову годину вечерас ће на отвореном и уз концерте моћи да дочекају грађани у Нишу, Лесковцу, Сурдулици и Прокупљу.

Како пишу Јужне вести, публика ће “српску” Нову годину моћи да дочека у парку Светог Саве, где ће од 21 сат до 22:15 наступати Тоца и бенд, а потом од 22:30 до пола сата после поноћи Нишлија Ален Адемовић. Традиционално у поноћ, долазак нове године по Јулијанском календару, означиће ватромет – кажу у Општини Медијана која је организатор прославе.

И Лесковчани ће после вишегодишње паузе поново моћи да прославе Православну нову годину на Широкој чаршији, а певаће Наташа Беквалац. Концерт почиње у 22:30 и требало би да са пратећим бендом она пева бар сат и по времена.

У Пчињском округу није било организованог дочека Нове године 31. децембра, али ће у Сурдулици и вечерас, 11. пут заредом, бити прославе “српске”. Од 22 сата на Тргу ће се кувати вино и свираће трубачи, а око 23 сата почиње наступ Саше Матића. У поноћ креће ватромет.

Ватромет, чај и послужење могу да очекују и посетиоци прославе која се организује на Тргу топличких јунака у Прокупљу. Окупљене ће забављати локални бенд Мелиса и потом Амадеус бенд.

У Сврљигу ни ове године нема организоване прославе Православне нове године, као ни оне по Грегоријанском календару. Православна нова година се у Сврљигу организовано чекала последњи пут 2014.
године и неколико година пре тога, када је, због штедње, локална самоуправа укинула дочек на улиици код градског парка.

У Србији је Нова година први пут дочекана 31. децембра 1919. године, када је краљ Александар Карађорђевић увео грегоријански календар као државни. До тада, она се чекала на данашњи дан, када је 31. децембар по јулијанском календару. Нову годину вечерас, са својим православним народима, прослављају Српска, Руска и Грузијска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света Гора, које време својих празника одређују према јулијанском календару.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

13,292 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>