Велике новине за осмаке од ове године

Ученици осмог разреда ће крајем марта радити пробни тест мале матуре дигитално, на рачунару, каже министар просвете Младен Шарчевић и додаје да је то предвиђено за све осмаке чије су школе опремљене за то, док ће остали тај тест радити као и досад.

“То ће уједно бити и својеврсни тренинг, с обзиром на то да ће за две године сви учесници завршних разреда у Србији малу матуру полагати дигитално, део новог модела полагања мале матуре већ је у припреми”, рекао је Шарчевић за “Курир”.

Ове године осмаци ће завршни испит полагати као и досад, решавањем задатака из математике, српског и комбинованог теста, али у наредним годинама ће и ту доћи до промена, додаје он.
Комбиновани тест ће, како објашњава, највероватније ће заменити ПИСА задаци.

Према његовим речима, министарство планира ове и следеће године набавку 40.000 компјутера за школе како би ове новине могле да се уведу у све школе.

Шарчевић најављује да ће се ове године прегледање тестова радити такође дигитално те да ће урађени тестови обезбеђеним комбијима стизати у школске управе где ће се скенирати помоћу специјалног софтвера који је у изради, а затим ће бити послати у скенинг центар у Београд на прегледање.

Каже и да се ради на новинама у штампању тестова, као и да се задаци више неће штампати у комерцијалним штампаријама.

“Имаћемо нову штампарју у Фабрисовој улици где се налазе Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања и Завод за унапређивање образовања и васпитања, а у којој ће се штампати завршнити испити. У питању је безбедна штампарија која ће бити под одличним надзором”, закључио је Шарчевић.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

13,292 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>