Запослени до 20. у месецу морају да оправдају трошкове за превоз

Послодавци који исплаћују запосленима накнаде за путне трошкове обавештавају запослене да треба да донесу рачуне за градски превоз или бензин, ако на посао долазе својим аутомобилом, како би им до краја месеца била исплаћена накнада.

По Закону о раду сви послодавци су обавезни да својим радницима исплате превоз. Запослени имају могућност да донесу рачуне о плаћеним картама за градски превоз или рачуне за утрошено гориво.

За износе до 3.914 динара не плаћа се порез, а све преко тога опорезује се 10 одсто.

Друга могућност је да послодавац запосленима плати месечне карт за превоз или да се превоз исплаћује као зарада.

Запосленима се трошак за превоз рефундира на крају месеца, када доставе рачуне.

У јавним предузећима ова обавеза постоји од фебруара прошле године.

Процењује се да у Београду више од 200.000 запoслених користи јавни превоз, а не купује претплатне карте, па је буџет града оштећен за шесто милиона динара месечно.

Из Градског саобраћајног предузећа Београд процењују да, уколико би се продаја повећала за 100.000 картица месечно, сваке године би могло да се купи 180 нових возила, што би значило да би се за четири до пет година потпуно обновио возни парк овог предузећа.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.935 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>