Добре и лоше вести у Новој години

Стигла је Нова 2020. година, а са њом и много нових вести. Неке од њих ће обрадовати грађане Србије, а дуге баш и неће.

Да кренемо са оним “лепшим вестима”: регистарске таблице аутомобоила неће морати да се мењају након истека рока од девет година од дана издавања. Ова одлука ступила је на снагу након измене Правилника о регистрацији моторних и прикључних возила по коме регистарске таблице неће морати да се мењају након поменутог рока, како је то до сада било прописано и што је требало да почне да се примењује од почетка ове године.

Регистарске таблице мораће да се мењају само уколико услед дотрајалости или оштећења постану неупотребљиве, као и у случајевима када возило буде регистровано у другом регистарском подручју, кад се изгубе, украду или буду уништене.

Од 1. јануара ће се издавати и саобраћајне дозволе са неограниченим роком важности, а власници возила којима су дозволе издате пре 1. јануара 2020. године, у којима је уписан рок важности, након истека тог рока могу их заменити за нове саобраћајне дозволе које су трајне.

Минимална цена рада по сату од Нове године је увећана на 172,54 динара, што је повећање од 11,1 одсто у односу на досадашњи износ. Након повећања, минимална месечна зарада износиће просечно 30.022 динара. Минимална цена рада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање до сада је износила 155,30 динара по радном часу.

Процењује се да минималну зараду сада у Србији прима око 350.000 запослених.

Оно што баш не радује грађане Србије је поскупљење ТВ претплате за јавне сервисе од 1. јануара. Такса за РТВ и РТС од Нове године је са 220 повећана на 255 динара месечно. Такса се наплаћује уз рачуне за електричну енергију, јер се на тај начин “обезбеђује висок степен наплате”, стоји на сајту Народне скупштине Републике Србије, где је објављена ова одлука. Са првим даном Нове године поскупљује и локална комунална такса која се плаћа приликом регистрације возила. Изузети су само аутобуси и комби – бусеви, а износе повећања одређују јединице локалне самоуправе.
Због повећања акциза и цигарете би требало да поскупе 10 динара по паклици.

Жене ће у 2020. години за остваривање права на старосну пензију морати да напуне 63 године живота, а за одлазак у превремену пензију, нови услови су 39 година стажа и 57 година и осам месеци живота за жене, и 40 година стажа са 58 година и четири месеца живота за мушкарце.

Град Београд од 1. јануара званично уводи забрану коришћења пластичних кеса. У продавницама ће моћи да се добије или купи само кеса од папира или платнена торба. За трговце су за кршење овог прописа предвиђене високе казне.

Нова година доноси и низ ноових правила и закона, а као и претходне вести, неки од њих ће се допасти грађанима, али већина сигиурно неће.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,124 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>