Словенија и Србија продубљују пријатељске везе кроз међусобне посете

На позив Предрага Баковића, председника Групе пријатељства са Републиком Србијом Државног збора Републике Словеније, делегација Посланичке групе пријатељства са Републиком Словенијом Народне скупштине Републике Србије, на челу са председником Милијом Милетићем, боравила је у узвратној посети Словенији од 4. до 6. децембра ове године.

Српску делегацију примили су председник Групе Предраг Баковић, Лидија Дивјак Мирник и Сам Бевк, а делегација се састала и са председником Државног збора, Дејаном Жиданом, који је изразио задовољство поновним сусретом са српском делегацијом.

Народни посланик Милија Милетић је истакао да су билателарни односи двеју земаља одлични, што показује и велики број узајамних посета на високом нивоу у претходном периоду. Нагласио је да је спољнополитички циљ Републике Србије пуноправно чланство у ЕУ и да на том путу очекује подршку Словеније, посебно имајући у виду председавање Словеније Европском унијом 2021. године. Он је навео да је број словеначких инвестиција у Србији велики, као и да му је драго што и са наше стране постоје улагања у словеначку привреду.

По питању КиМ, истакао је да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином, те оценио да решавање проблема спречава увођење такси од стране Приштине на робу из Србије, што директно указује на непоштовање Бриселског споразума. Такође, изразио је мишљење да постоје бројне области у којима две земље могу да унапређују даљу сарадњу.

Са словеначке стране је истакнуто да су билатерални односи веома добри, као и да Република Србија има пуну подршку Словеније по питању чланства у ЕУ. Наведено је да Словенија осуђује потез Приштине по питању увођења такси, као и да обе стране морају бити спремне на дијалог, као једини начин решавања проблема на КиМ.

У четвртак, 5. децембра, делегацију из Србије примила је и заједничка делегација Одбора за спољну политику, Одбора за европска питања и Одбора за пољопривреду, шумарство и храну.

Том приликом српска делегација је разговарала са државним секретаром др Јожетом Подгорсеком у Министарству пољопривреде, шумарства и исхране, који их је обавестио да ће приликом одржавања заједничке седнице две Владе у Новом Саду 17. децембра бити потписан Меморандум о техничкој сарадњи у области пољопривреде, као и са подстицајним средствима које даје њихова држава пољопривредним газдинствима, посебно младим пољопривредницима, до 40 година .

На крају посете две делегације су истакле добру и свеобухватну сарадњу двеју земаља на многим пољима, посебно у областима туризма, културе, пољопривреде и економије, укључујући здравство, а Милетић се захвалио на пријему, на пренетим знањима и искуставима које Словенија дели са Србијом, као и на подршци прикључењу Србије Европској унији.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.578 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>