Скупштина Србије усвојила измене закона о ПИО

Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим се уводи индексизација пензија по тзв. „швајцарској формули“.

„Швајцарска формула“ значи да ће пензије 1,7 милиона пензионера у Србији расти по швајцарском моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Међу новинама је да ће ванбрачни партнер моћи да наслеђује породичну пензију, под условом да је најамње три године провео у ванбрачној заједници или да имају заједничко дете.

Законом се уређује и статус особа које раде на територији Србије за страног послодавца који нема регистровано предузетништво или представништво у Србији.

Утврђене су и новине које се односе на полицијске службенике, који се изједначавају са професионалним војним лицима у случају настанка инвалидности, јер им се оставља могућност да обављају друге послове који нису полицијски.

Скупштина је данас усвојила и измене и допуне Закона о пореском поступку и пореској администрацији, Закона о републичким и административним таксама, Закона о порезу на добит правних лица, Закона о порезима на имовину.

Изгласан је и престанак важења Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава, измене и допуне Закона о порезу на добит правних лица, као и Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара.

Скупштина Србије усвојила је данас и одлуку о повећању претплате за јавни медијски сервис за 35 динара. Тако ће месечна такса, уместо досадашњих 220 динара, износити 255 динара.
Повећање таксе примењиваће се од 1. јануара 2020. године.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,485 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>