Скупштина Србије усвојила измене закона о ПИО

Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим се уводи индексизација пензија по тзв. „швајцарској формули“.

„Швајцарска формула“ значи да ће пензије 1,7 милиона пензионера у Србији расти по швајцарском моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Међу новинама је да ће ванбрачни партнер моћи да наслеђује породичну пензију, под условом да је најамње три године провео у ванбрачној заједници или да имају заједничко дете.

Законом се уређује и статус особа које раде на територији Србије за страног послодавца који нема регистровано предузетништво или представништво у Србији.

Утврђене су и новине које се односе на полицијске службенике, који се изједначавају са професионалним војним лицима у случају настанка инвалидности, јер им се оставља могућност да обављају друге послове који нису полицијски.

Скупштина је данас усвојила и измене и допуне Закона о пореском поступку и пореској администрацији, Закона о републичким и административним таксама, Закона о порезу на добит правних лица, Закона о порезима на имовину.

Изгласан је и престанак важења Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава, измене и допуне Закона о порезу на добит правних лица, као и Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара.

Скупштина Србије усвојила је данас и одлуку о повећању претплате за јавни медијски сервис за 35 динара. Тако ће месечна такса, уместо досадашњих 220 динара, износити 255 динара.
Повећање таксе примењиваће се од 1. јануара 2020. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.578 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>