Јефтиније услуге и рад извршитеља од Нове године?

Од Нове године извршитељске услуге биће jeфтиније, пишу “Новости”, а нове тарифе за јавне извршитеље примењиваће се на поступке који буду покренути после 1. јануара 2020.

Нови тарифник ступиће на снагу истовремено када и нови Закон о извршењу и обезбеђењу, којим је такође смањен простор за неосновано увећавање трошкова извршног поступка на терет дужника. Према садашњим тарифама, извршитељи наплаћују од 1.800 до 500.000 динара, док је новим тарифама драстично је редукован број одлука које ће јавни извршитељ моћи да наплаћује, али и смањен број радњи које ће се тарифирати.

Тако, на пример, више неће моћи да се наплаћује решење о извршењу у оним предметима у којима јавни извршитељ, а не суд, одлучује о предлогу извршења. Такође, неће моћи да се тарифира прибављање оних података који су доступни електронским путем, а Правосудни информациони систем омогућава електронско повезивање извршитеља са различитим базама података других државних органа. Јавни извршитељ неће моћи да тарифира ни одржавање електронске продаје непокретности и покретних ствари.

Уједно биће смањени и трошкови достављања и других појединачних радњи. Предвиђено је и да, ако дужник плати дуг у року од осам дана од пријема решења о извршењу, накнада извршитељу умањује се за 60 одсто. Такође, ако се дужник добровољно исели у року од 30 дана, извршитељ нема право на накнаду за успешно спроведено извршење.

“Од 1. јануара очекује нас доста повољнији положај дужника него што је то било до сада, док се контрола над радом јавних извршитеља повећава”, рекла је министарка правде Нела Кубуровић.

Нове измене закона ће онемогућити нагомилавање трошкова дужника. Тако, за дуг за комуналне услуге до 5.000 евра, више неће моћи да се прода једина непокретност физичког лица. Извршитељи неће моћи да узимају две трећине плате и пензије, односно половину за минималце, а од извршења је изузета и сва додатна финансијска подршка породиљама и деци. Од марта се уводи е-аукција као нови транспарентан и фер начин јавне продаје непокретности дужника, како би се избегле могуће малверзације.

Убудуће, извршитељи, њихови заменици и помоћници, као ни други запослени код извршитеља, али ни њихови сродници, неће моћи да учествују у јавној продаји, без обзира на то да ли поступају у конкретном предмету или не.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.578 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>