Данас је Међународни дан волонтера

Црвени крст Србије, као највећа волонтерска организација у земљи, обележила је 5. децембар, Међународни дан волонтера који ове године носи слоган “Волонтери за будућност у коју су сви укључени”.

Посебна пажња ове године посвећена је волонтерима који су ангажовани у својим локалним заједницама, а биће скренута пажња и на то да око 60 одсто волонтера широм света чине припадници маргинализовнаих група и жене.

Црвени крст Србије укључује у свој рад око 60.000 волонтера, од тог броја је 20 одсто старијих, 20 одсто средњих година и радно способно, а 60 одсто чине млади волонтери, наводи се у саопштењу те организације.

Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца подсећа да им сваке године приближно 14 милиона волонтера поклања своје време, а од тог броја око девет милиона су млади.

“То чини покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца највећом хуманитарном волонтерском организацијом на свету, а што укључује и приближно 450.000 запослених који на глобалном нивоу пружају подршку волонтерима”, наводи се у саопштењу Црвеног крста Србије.

Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста Србије представља, наводе, свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде. Кажу да волонтирање, осим што решава проблеме угрожених категорија становништва, изграђује и личност оних који волонтирају и помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности.

Промовисање волонтирања је посебно значајно у заједницама које су економски мање развијене, у руралним и удаљеним крајевима, напомињу из Црвеног крста, где је, истичу, најдрагоценији ресурс који заједница има на располагању управо солидарност њених чланова, снажан осећај заједништва и јединственог искуства и мотивације.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.578 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>