Отоврен 13. Фестивал науке

На Београдском сајму данас је почео 13. Фестивал науке, на коме ће до 8. децембра учествовати више од 60 научих и образовних институција и више од 650 научних промотера из Србије и иностранства.

Тема овогодишњег фестивала, за које организатори истичу да је највећа манифестација у области промоције науке и образовањаја у југоисточној Европи, јесте “Разоткривање” и посвећен је разоткривању заблуда и митова уз помоћ науке и научних достигнућа.

“На Фестивалу ће моћи да се виде поставке друштвених и придодних наука, као и да се види више од 600 експеримената”, рекао је програмски координатор Фестивала Ненад Зарић.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Србије Саша Лазовић навео је да Фестивал промовише науку на начин близак свима, без обзира на године и образовање и помаже у подстицању младих да се баве научним истраживањем.

Додао је да фестивал доприноси и квалитетнијем образовању, јер наука ствара нова знања која помашу развоју технологије и омогућава даљи развој друштва.

“На Фестивалу ћемо разоткрити заблуде попут тога да ли из шкољке заиста можемо да чујемо звук мора и да ли је Кинески зид једина људска грађевина видљива из свемира, да ли ваздух и вода заиста немају боју, да ли је Земља равна плоча, да ли је човек заиста слетео на Месец”, рекла је ПР фестивала Зорана Минчић.

Минчић је казала да ће на Фестивалу, поред осталог наступати гости из Аустрије, Француске, Чешке, Словеније, Пољске и Израела, који на визуелно атрактиван и занимљив начин представљају разне научне феномене у оквиру научно-фантастичног шоу програма.

Фестивал је пре свега намењен деци основног и средњошколског узраста која имају прилику да изведу неке експерименте и доживе нешто што у школама уче само у кљигама.

Прошле године на фестивалу је било око 30.000 посетилаца.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.578 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>