Иновативни апарат на Клиници за неурохирургију КЦ у Нишу

Тим лекара Клинике за неурохирургију КЦ у Нишу, предвођен директором проф. др Весном Николов, започео је са операцијама тумора мозга уз помоћ иновативног апарата названог “неуронавигација”.

Како пишу Новости, и први пацијенти – Славољуб Петковић из Власотинца и Живојин Петровић из Лесковца, већ се успешно опорављају после поменутог захвата.

“Неуронавигација” хирурга тачно наводи на место где се налази тумор. На основу снимка види се где се налази лезија, а када гама нож није од помоћи, неопходна је операција која мора да буде изузетно прецизна, с обзиром на то да се проблем често налази или у моторним зонама мозга које су врло битне за функционисање екстремитета и говор, или у дубоким структурама мозга где су центар за дисање и рад срца, објашњава проф. др Николов и додаје да после интервенције пацијенти излазе спремни за живот без туђе пратње и могу сами да се старају о себи.

Неуронавигација кошта око пола милиона евра и у Нишу ће остати седам дана.

“Надам се да ће Министарство моћи да нам га набави, јер је тако било и са такозваним кјузом, који је откупљен после позајмице”, каже за Новости помоћник директора КЦ у Нишу задужен за хируршка питања, проф. др Горан Станојевић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.578 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>