Завршена је 5. КреНИ конференција у Нишу

Завршена је 5. КреНИ конференција креативних индустрија у Нишу на којој су током пет дана млади људи са почетним искуством у некој од области креативних индустрија радли са најбољим међународним и домаћим експертима и развили пет идеја које се тичу одрживог развоја Ниша.

Конференција је почела 28. новембра, када је 70 младих људи почело рад са предавачима. Њихова мисија је била да их оснаже да креирају иновативна решења за проблеме које налазе у свом окружењу.

Након радионица формирано је пет тимова који су наставили рад усмерен на задатак који су добили. Њихов задатак био је да локалним идејама одговоре на глобалне изазове климатских промена и еколошких проблема. Тимови су радили са менторима који су им помогли да развију своје идеје и припреме се за презентацију.

Последњег дана конференције, тимови су представили своје идеје жирију и присутнима у Официрском дому.

Жири у саставу: Луј Фалкони, амбасадор Француске у Србији, Бојана Пејчић из Канцеларије за младе Града Ниша, Соња Поповић, директорка центра за заштиту животне средине ЈКП „Медиана“, проф. др Слободан Милутиновић са Факултета заштите на раду, Јана Павловић, саветница за заштиту животне средине из Сталне конференције градова и општина, Јелена Прерадовић из компаније Филип Морис и Иван Николић из Пекаре Бранковић оценио је идеје развијене на конференцији и одлучио да је најбоља идеја тима “ДигиТик” – апликација која би помогла да се смањи употреба папира у Нишу тако што ćе све карте и улазнице постати електронске. Циљна група пројекта су студенти, а идеја је да студенти инсталирају апликације за паметне телефоне за електронске карте за јавни превоз, биоскопе, позоришта. Њихов мото је “Папир је кул, али природа је боља!”

Последњег дана конференције одржан је панел “Одрживи градови – Циркуларни градови” на коме се разговарало о циркуларној економији, како да градови буду одрживији, на који начин се управља отпадом у Србији и колико је важно учешће грађана, односно како се комуницира у вези активности и одлука које се тичу животне средине.

Поред главног програма конференције, био је организован и додатни програм: презентација добрих примера одрживог развоја Француске у Француском кутку, изложба карикатура и стрипова, округли столови и друго.

КреНИ конференцију организовали.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.745 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>