Дому здравља Сврљиг 3,5 милиона за побољшање примарне здравствене заштите

Директор Дома здравља Сврљиг, др Љутомир Давидовић, потписао је прошлог петка уговор о додели гранта у износу од 3.351.944,00 динара у оквиру “Другог пројекта развоја здравства Србије” и “Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије”, преко Владе Републике Србије, а из средстава зајма Светске банке.

Уговоре о финансирању и реализацији пројеката је у Београду уручио министар здравља др Златибор Лончар, а осим Дома здравља у Сврљигу, уговоре је потписало још 82 дома здравља, укупне вредности 270.000.000 динара односно 2,3 милиона евра. Сви домови здравља добили су у просеку по 3,5 милиона динара по пројекту.

Уручујући директорима домова здравља уговоре о бесповратним финансијским средствима, министар Лончар истакао је да је чврсто опредељење министарства здравља да се квалитет здравствене услуге у примарној здравственој заштити додатно унапреди.

Бесповратна финансијска средства која је добио Дом здравља у Сврљигу биће употребљена за упошљавање једног лекара и једне медицинске сестре, затим за куповину покретног ултразвука који ће се користи приликом саобраћајних незгода, као и у селима за преглед абдомена, срца и за гинеколошке прегледе, као и сертификована обука за лекара који ће користити овај апарат, а набавиће се и један дефибрилатор и реагенси за лабораторију.

Планирано је да спровођење пројеката у домовима здравља почне у децембру 2019. године и да траје 12 месеци.

Финансијска средства и подршка спровођењу програма грантова за пројекте усмерене на унапређење квалитета здравствених услуга у примарној здравственој заштити обезбеђени су у оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије“ Министарства здравља и Светске банке.

Домови здравља били су позвани да поднесу своје предлоге пројеката путем јавног конкурса, а сходно одлуци Министра здравља, заснованој на закључку Комисије, грантови за унапређење квалитета примарне здравствене заштите су додељени за реализацију укупно 91 пројекта у 83 дома здравља.

Финансијска помоћ омогућиће домовима здравља и да оснаже сопствене капацитете за јавне едукативне кампање за становништво и здравствено промотивне активности, као и да набаве додатни материјал и прибор потребан за пружање здравствених услуга, стручну литературу и друго, како би на што бољи начин одговорили потребама својих корисника и били оспособљени да пружају боље циљане, делотворније и квалитетније услуге.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,259 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>