У Југославији се на данашњи дан прослављао Дан Републике

Дан Републике био је празник у Социјалистичкој Федералној Републици Југославији који се славио 29. новембра.

Остао је у сећању генерација које су га славиле у то време, подсећајући их на нерадне дане, путовања и свињокољ.

Иначе, Дан Републике се обележавао у знак сећања на заседање Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије, или АВНОЈ-а у Јајцу 29. новембра 1943. године, усред Другог светског рата.

Тада су представници партизанског покрета, на чијем челу је био Јосип Броз Тито, прогласили федерално уређење будуће Југославије.

АВНОЈ је тада проглашен за највише законодавно и извршно тело, а формиран је и Национални комитет ослобођења Југославије, који је представљао неку врсту владе. Поништене су све одлуке и обавезе које је донела дотадашња влада и она је, заједно са Петром II Карађорђевићем, прогнана из земље. За маршала је проглашен генерални секретар Комунистичке партије Југославије и врховни командант Народно-ослободилачке војске и партизанских одреда Југославије Јосип Броз Тито, на основу предлога словеначке делегације.

Док је за неке 29. новембар дан када је формирана најпросперитернија држава која је постојала на овим просторима, данас га неки сматрају победом тоталитаризма и ауторитаризма.

Тито је био и остао највећи симбол Југославије. На овај дан су му се певали хвалоспеви, домови културе су били преправљени приредбама, а прваци су постојали пионири. Последња генерација пионира рођена је 1982. године. Многима је, ипак, прва асоцијација на овај празник, рано устајање и одлазак на свињокољ. Због опште еуфорије која је пратила овај дан, славили су га и они који нису били велики љубитељи Тита и социјализма.

Са распадом СФРЈ, престало се са обележавањем Дана Републике у свим републикама некадашње заједничке државе осим у Србији. Дан Републике остао је званични празник у Савезној Републици Југославији све до 14. новембра 2002, више од деценије након распада СФРЈ, када је укинут одлуком Већа грађана Савезне скупштине СРЈ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.572 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>