Досељеници у САД данас обележавају Дан захвалности, а домороци Дан жалости

Четврти четвртак у новембру у САД се обележава као Дан захвалности, док ће домороци истог дана да обележе Дан жалости.

У Плимуту, у савезној држави Масачусетс, где је 1620. године године допловио брод “Мејфлауер”, у коме су били нови досељеници који су себе звали “пилгрими”, односно ходочасници, идуће године ће бити свечано обележено 400 година од насељавања британске колоније Нова Енглеска.

Тог дана, 28. новембра ће се насељеници захваљивати, као и свих претходних 400 година, на доброј жетви, али и припадницима индијанског племена Вампаноаг и њиховом поглавици Машасоит, што су им донели хране и тако их спасили глади током зиме.

Истовремено, потомци оних домородаца који су помогли да њихове нове комшије преживе обележиће Дан жалости тако што ће држати говоре о Плимуту у којима ће подсећати на све невоље које су им донели досељеници.

Уједињени Индијанци Нове Енглеске говориће о геноциду милиона њихових сународника над урођеницима, “крађи” њихове земље и немилосрдном нападању на њихове културне традиције.

Док трају говори представника Индијанаца, у целој Новој Енглеској ће преостали домороци ударати у бубњеве да би показали да их још увек има, иако је највећи део урођеника умро од заразних болести које су донели досељеници, а велики део њих је убијен.

Један од представника Индијанаца је подсетио да досељеници из Европе не би преживели да их њихови суседи Индијанци нису научили како да лове и како да припремају храну од воћа и поврћа које је расло у њиховој новој домовини.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.847 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>