Награда “Стеван Сремац” Вулету Журићу за роман „Помор и страх“

Свечана додела 16. по реду награде „Стеван Сремац” за најбољу књигу прозе на српском језику у 2018. години биће одржана у петак, 29. новембра у Градској кући у Нишу, од 18 сати.

Жири у саставу: проф. др Адријана Марчетић, доц. др Јелена Јовановић и Енес Халиловић, једногласно је донео одлуку да Награду „Стеван Сремац“ за најбољу прозну књигу у 2018. години додели Вулету Журићу за роман „Помор и страх“ у издању Лагуне из Београда.

За награду Стеван Сремац за 2018. годину приспело је седамдесет и девет прозних књига. Жири је у ужи избор уврстио шест књига, а одлучио да награда буде додељена Вулету Журићу за роман „Помор и страх“.

У роману „Помор и страх“ Вуле Журић гради снажу алегорију о рањивости и истрајности људске природе у трагичним околностима, заснивајући причу на историјском догађају, епидемији куге у Срему крајем 18. века.

“Иако полази од докумената и историјских чињеница, Журић не пише традиционалан историјски роман, већ комбинујући елементе трилера, хорора и фантастичног приповедања, обликује оригиналан наратив који захвата широк спектар различитих значења. Прича о страшним догађајима у Иригу 1795. године универзална је метафора о светлој и тамној страни људске природе, о вери, пожртвовању, љубави и страху. Роман „Помор и страх“ поседује све најбоље особине Журићевог приповедачког стила, вешто вођење приче, прецизност језика и уверљиво обликовање карактера”, каже се у образложењу жирија.

Награду „Стеван Сремац“ додељује град Ниш, а чине је плакета и новчани износ. Награда ће Вулету Журићу бити уручена током трајања манифестације „Дани Стевана Сремца“ која се одржава у Нишу сваког новембра.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.847 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>