Глобална кампања против насиља над женама и на југу Србије

Светских “16 дана активизма борбе против насиља над женама” биће обележено и у градовима на југу Србије.

Како пишу Јужне вести, кампања је почела данас акцијама у Нишу – “Ниси сама” у Дому здравља и “Женско гробље” у Обреновићевој улици, а истог дана кампања је кренула и у Врању и Лесковцу.

Све активности од 25. новембра до 10. децембра део су глобалне кампање “16 дана активизма борбе против насиља над женама” коју у Србији заједно спроводе Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, Координационо тело за родну равноправност Владе Србије и Делегација Европске уније.

“1.7 милиона, односно 62 % жена у Србији каже да је доживело сексуално узнемиравање, прогањање или неку врсту насиља. Како би иницириали јавни дискурс о овом проблему, хтели смо да подстакнемо наше суграђане и суграђанке да размисле о својим најближима када виде застрашујуће статистике о насиљу које жене у нашем друштву јавно или у тишини проживљавају. Насиље над женама, без обзира где се оно дешавало, није приватна ствар, већ проблем целокупног друштва”, рекла је програмска координаторка UN Women у Србији Јелена Секулић Недељковић.

Циљ акције је да пробуди код жена свест о постојању проблема насиља у породици, да оснажи жене да пријаве насиље и да знају да постоје људи и институције које могу да им пруже максималну помоћ и заштиту – кажу организатори.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.870 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>