Делегација НС РС на 54. пленарном заседању ГС ЦЕС

Српска православна црква и православни верници данас, 21. новембра, славе Сабор светог Архангела Михаила или Аранђеловдан. Говори се да у ово време, Аранђел лута светом обучен у просјака да изгрди невернике и помогне невољницима.

Овај дан установљен је као празник Архангела Михаила у време Силвестера Првог Римског и патријарха Александра Александријског. Изабран је новембар, јер се зна да је Бог стварао свет на овај дан у марту, а како има девет чинова анђелских, почасни девети месец од марта до новембра посвећен је Архангелу Михаилу.

Архангел Михаило је први међу Анђелима, и војвода анђелске, небеске војске. Његово име на јеврејском значи раван Богу.

Многа су народна веровања ο овом Анђелу. Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код ногу – није добро, а ако је код главе – болесник ће оздравити.

Архангел Михаило је представљен како у својој десној руци држи копље којим попире Луцифера, а у левој палмову гранчицу. Он се сматра чуварем вере православне и борцем против јереси.

Једно народно веровање каже да се према временским условима на овај дан, може одредити каква ће бити година. Каже се: Какво је време на Аранђеловдан, тако ће бити током целе зиме и пролећа!

У неким крајевима Србије, овај анђео се слави и као заштитник сточара јер се верје да само он може отерати вукове.

Свети арханђео Михаило једна је од најчешћих српских крсних слава, била је слава и српске краљевске лозе Немањића.

Свети архангел Михаило, присутан не само у хришћанству, већ и у свим религијама, обележен је црвеним словом у богослужбеном календару СПЦ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.715 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>