Данас је Светски дан детета

У Србији се данас, као и широм света, обележава Светски дан детета, уз подсећање на неопходност остваривања права деце.

Овај дан се обележава с циљем да се скрене пажња јавности на све обавезе које друштво има према деци, као и на најважније проблеме са којима се деца суочавају.

Светски дан детета проглашен је 20. новембра 1954. године у Генералној скупштини Уједињених нација, а пет година касније усвојена је и Декларација о правима детета.

Генерална скупштина УН усвојила је 20. новембра 1989. године Конвенцију о правима детета, први међународни документ у области људских права који се посебно бави децом.

Конвенцију су ратификовале 193 државе, а њени основни принципи су право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес детета, право на партиципацију као и право на недискриминацију.

Ипак, упркос одредбама Конвенције и напретку који је постигнут, статистика показује да се деца и даље суочавају са великим изазовима.

Највећи од свих јесте сиромаштво које проузрокује и друге проблеме са којима деца у 21. веку не би требало да се суочавају.

Поред сиромаштва велики проблем деце јесте и доступност здравствене заштите, неадекватна исхрана, као и недовољна социјализација и образовање који су веома важни за развој детета.

Деца су, на жалост, често изложена насиљу и насилним методама васпитавања, што доприноси њиховом негативном развоју.

Последњих година све је учесталије и вршњачко насиље, и то најчешће међу децом основних, али и средњих школа.

Надлежне државне институције у Србији раде на свеобухватном остваривању права деце, као и на заштити деце од злостављања и занемаривања, са посебним акцентом на вршњачко насиље.

Србија је међу првим земљама које су ратификовале Конвенцију о правима детета, а наши закони су углавном усклађени са Конвенцијом и са европским стандардима у овој области.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.715 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>