Увођење географских информационих система у 34 локалне самоуправе

Тридесет и четири локалне самоуправе у Србији ће кроз 19 пројеката подржаних средствима Европске уније у вредности од више од два милиона евра увести и унапредити географске информационе системе и тако боље планирати развој и управљати ресурсима, унапредити услуге и процедуре за становништво и привреду, речено је јуче у Нишу током представљања ових пројеката.

Преко развојног програма ЕУ ПРО, Европска унија ће подржати набавку софтвера и хардвера и друге савремене рачунарске опреме која ће омогућити локалним самоуправама да на једном месту прикупљају, обрађују, и управљају просторним подацима, што ће створити услове за унапређење јавне инфраструктуре, боље просторно и урбанистичко планирање, промовисање туристичких потенцијала, као и очување природног, културног и урбаног наслеђа.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици је истакао да нема бољег места у Србији од Ниша да се представе пројекти увођења ГИС-а јер је то иновационо чвориште, као и да је посебно важно што ће се пројекти реализовати кроз партнерство локалних самоуправа. Чак осам од укупно 19 пројеката се спроведи у партнерству двеју или више локалних самоуправа које су препознале да је то начин на који могу максимално да искористе развојне потенцијале и реше заједничке проблеме.

„Увођење географског информационог система је од значаја за грађане, привреду и јавну управу како би могли да планирамо, инвестирамо и дајемо допринос развоју и потенцијалима које Ниш има,“ истакао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић говорећи о пројекту кроз који ће Ниш уз подршку ЕУ у висини од 86.000 евра развити посебне тематске апликације за планску документацију, промоцију инвестиција, туризам и културно наслеђе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.715 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>