Нова уредба о паушалном опорезивању за предвидљивије пословање

Предузетници у режиму паушалног опорезивања или почетници који тек планирају да започну свој бизнис од сада могу да на порталу www.jpd.rs израчунају пореске обавезе за четири године унапред.

Овај калкулатор развио је НАЛЕД, у сарадњи са Пореском управом у оквиру Пројекта јавно – приватног дијалога за развој који финансира Америчка агенција за међународни развој.

Калкулатор, креиран према будућој формули за утврђивање висине пореза и доприноса, представљен је у Новом Саду на првом од четири округла стола на којима ће јавности бити презентован Нацрт уредбе о паушалном опорезивању.

За 117.000 паушалаца у Србији промена доноси аутоматизацију процедура, смањење бирократије и већу предвидљивост у погледу утврђивања пореске обавезе.

“Почетници у пословању моћи ће електронским путем да сазнају да ли имају право да послују као паушалци и да, као и постојећи предузетници, унапред израчунају висину пореза. Уместо аконтационог и коначног пореског решења, које је често каснило и дуже од шест месеци, у пореско сандуче електронски ће им стизати јединствено пореско решење за годину унапред“, изјавила је Јелена Бојовић, директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у.

Иницијатива за реформу паушалног опорезивања покренута је у септембру прошле године када је НАЛЕД заједно са Удружењем за развој предузетништва из Ниша лансирао кампању “Месец паушалаца” у оквиру ЈПД пројекта. Током кампање прикупљене су идеје и предлози свих заинтересованих страна, спроведена анализа постојећег система и припремљен концепт реформе с којим се отишло пред ресорне институције.

Нацрт уредбе, чије се усвајање очекује у децембру, а ступање на снагу у јануару 2020, предвиђа низ погодности. У наредне три године пореске обавезе неће моћи да им буду повећане више од 10% годишње, а бројним предузетницима биће смањене 30% и више због нове формуле за обрачун пореза која предвиђа објективно и лако проверљиве критеријуме за утврђивање висине у односу на постојећи модел.

Предвиђен је и низ подстицаја, као што су смањење пореске основице током прве три године пословања, као и основице за предузетнике млађе од 30 и старије од 55 година, за породиље, особе са инвалидитетом и особе код којих се јавила дужа болест. Важна новина је и то што ће аутомеханичари и рачуновође убудуће моћи да послују као паушалци.

Округли столови које организују НАЛЕД и Министарство финансија планирани су још у Београду, Нишу и Крагујевцу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.935 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>