Такмичење за жене у програмирању

Такмичење намењено свим женама заинтересованим за софтверско инжењерство биће одржано у оквиру манифестације Недеља образовања из рачунарских наука, а одржаће се под слоганом “2019. Code. Hackathon. Female. Namics.”

Надметање је заказано за 14. децембар, а за учешће се могу пријавити такмичарке са територије Републике Србије, независно од нивоа знања и програмерског искуства.

Представници дигиталне агенције Namics наводе да је такмичење организовано са циљем да подстакне жене да се баве програмирањем и да оснажи њихову позицију у IT индустрији.

“Према процени Министарства трговине, туризма и телекомуникација проценат жена у српском IT сектору је између 15 и 20 одсто, а истраживања Еуростата показују да у Европској унији жене чине 17 одсто запослених у IT индустрији. Инспирисани овим подацима, одлучили смо да Недељу образовања из рачунарских наука обележимо такмичењем “2019. Code. Hackathon. Female. Namics.” и да тако подстакнемо жене за послове у сектору информационих технологијаˮ, каже Катарина Симић из београдског одсека дигиталне агенције Namics, уједно и учесница првог Намиксовог хакатона намењеног женама заинтересованим за програмирање.

Предности тимова који окупљају и жене и мушкарце, попут боље комуникације и веће продуктивности, Намикс је увидео на сопственом примеру.

Учеснице такмичења биће подељене у тимове од по три члана и имаће 10 сати да развију прототип решења. Оне ће моћи да користе интернет и програмски језик по својој жељи, а током рада ће им помагати ментори из Намикса.

“Конкретан задатак биће познат дан пред такмичење, а критеријуми за одабир најбољег решења су примењивост, оригиналност и технички параметри. Решење би требало да буде употребљиво у стварном окружењу, да буде аутентично у односу на постојеће идеје и требало би да садржи макар неки део софтверског кода. По завршетку хакатона, представљена решења остаће у власништву њихових креаторки, које после могу да га мењају, развијају или да на њему вежбају своје програмерске вештине”, истакла је Симић.

Пријаве за такмичење трајаће до 1. децембра у поноћ, а једини услов за учешће је да такмичарке понесу свој лаптоп.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.939 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>