Данас је Светски дан борбе против дијабетеса

У нашој земљи шећерна болест је пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима.

На Светски дан борбе против дијабетеса упозорава се да приближно половина оболелих чини радно способно становништво, али се тип два дијабетеса све чешће дијагностикује код деце и адолесцената, као последица растуће епидемије гојазности.

У домове здравља у Србији поново су враћена саветовалишта за дијабетес, а посебна пажња усмерена је на Регистар за дијабетес. Само две од седам земаља централне Европе увеле су обавезан Регистар за дијабетес, а једна од те две земље је Србија.

Овогодишњи Светски дан борбе против дијабетеса обележава се под слоганом “Дијабетес и породица”.

У апотекама широм Србије биће уведена стандардизована помоћ за превенцију и бољу контролу дијабетеса, коју ће у почетку пружати 800 фармацеута који су досад прошли стручну обуку.

Пројекат спроводи Фармацеутска комора Србије, која је због масовности и природе ове болести у свету препознала шећерну болест као обољење у чијем спречавању и бољем лечењу фармацеути могу доста да помогну.

Само у Србији званично је регистровано 465.000 оболелих, а процењује се да још око 245.000 особа има шећерну болест која није дијагностикована, нити се лечи.

Пацијенти ће у апотекама добијати додатне сугестије и упутства како да реше недоумице у вези са правилном применом медикамената и инсулинске терапије, о контроли нивоа шећера у крви и акутним компликацијама.

Председник Дијабетолошког савеза Србије Александар Опачић истакао је да је све више деце са дијабетесом и да је њима потребно обезбедити сензоре за континуирано мерење гликемије у крви.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.104 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>