За субвенције у пољопривреди следеће године 52 милијарде динара

Предлогом буџета за 2020. годину српском аграру намењене су приближно 52 милијарде динара, рекао је министар пољоприведе Бранислав Недимовић за РТС.

Недимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се, ако све буде усвојено, очекују два до три пута веће субвенције за органске произвођаче и за винаре, као и да се из субвенција не искључује нико ко је већ имао то право, док се уводе посебне мере подршке за младе пољопривреднике.

Министар је истакао значај сточарства и навео да је у Србији веома мало генетског потенцијала и да је потебно више телади. Због тога се, на иницијативу банатских сточара, уводи повећан износ субвенција за краве за производњу телади са 25.000 на 40.000 динара, а припрема се и субвенционисани кредит за њих.

Недимовић је рекао да је одзив младих веома добар и додаје да је сада измењен правилник и да могу да конкуришу сви који су чланови газдинстава.

Додао је и да се припрема закон о регулисању цена на тржишту пољопривредних производа за који очекује да буде усвојен следеће године. Како је истакао, важно је да се зна ко може да откупљује пољопривредне производе. Такође, очекује се систем очекиваних цена за 20 најтраженијих пољопривредних производа, а већ у јануару ће се изаћи са очекиваним ценама.

Говорећи о најављеном националном инвестиционом плану, Недимовић каже да је пољопривреда инкорпорирана у њега и да ће све бити уложено у инвестиције које би требало да повећају конкурентност домаћих пољопривредника.

Он је истакао да је од 2016. до 2020. године за 45 одсто повећан буџет за пољоприведне субвенције.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.140 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>