Познати светски уметници подржали борбу против градње МХЕ у региону

Борба против градње малих хидроелектрана на Балкану добија све већу подршку широм света, а тој подршци придружила су се и двојица светских уметника, али и бораца за заштиту животне средине, глумац Леонардо Дикаприо и музичар Ману Чао.

Они су подржали апеле да се заустави градња електрана на реци Вјоси у Албанији као и на Старој планини у Србији.

После концерта у Нишу Ману Чао састао се са активистима иницијативе Одбранимо реке Старе планине. Он је, као је ова иницијатива написала на друштвеним мрежама, саслушао њихову причу, рекао да је на овакве и сличне теме већ наилазио и са емпатијом реаговао на сазнање да се ова еколошка куга надвила и над Србијом.

Музичар је и посетио Топли До на Старој планини, који је недавно био поприште сукоба мештана и активиста иницијативе са обезбеђење инвеститора у МХЕ. Он је, како се наводи, пружио подршку мештанима који се боре за свој опстанак и активистима који више не дозвољавају да се о овом злочину ћути.

На неких 500 км од Старе планине траје борба против градње хидроелектрана на реци Вјоси у Албанији. Недавно је у отвореном писму премијеру Албаније Едију Рами, скоро 150 домаћих и међународних невладиних организација затражило заустављање градње ХЕ на тој реци, а познати глумац је Леонардо Дикаприо је на свом Инстаграм профилу објавио кратак филм о овој реци и цитирао текст који је објавила агенција АП о овом проблему.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.140 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>