Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату одржана је централна државна церемонија полагања венаца и одавања почасти поводом Дана примирја у Првом светском рату.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да данас одајемо почаст свима онима који су дали животе за нашу земљу и за слободу Србије.

Ђорђевић, који је у име Владе Србије предводио уз пуне војне и државне почасти централну државну церемонију, рекао је да је Први светски рат био највеће зло које је задесило целу Европу.

Пре обраћања, уз највише државне и војне почасти, Ђорђевић је положио венац на Спомен – костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу.

Дан примирја у Првом светском рату обележен је и у Нишу полагањем венаца на српско – енглеском гробљу на Делијском вису. Овај важан историјски датум и 101. годишњица склапања примирја обележена је парастосом жртвама, а венце су положили, поред представника града, и представници полиције, војске и борачких удружења.

Дан примирја се обележава у Србији и свету у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Велики рат.

Примирје је потписано у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.

У Србији је овај празник први пут званично обележен 2012. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.715 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>