Аутентична храна и рукотворине најбољи бренд Србије

Један од примера добре праксе представљен на првом Швајцарско – српском форуму, који су организовали SEEDEV и НАЛЕД, уз подршку Швајцарске развојне сарадње, а који показују како производи са географском ознаком порекла могу бити покретачи развоја локалне и регионалне економије, малих и великих произвођача, чувари традиционалних техника производње и културног наслеђа је пример Гријер куће у Швајцарској.

Наиме, у Гријер кући у Швајцарској више од 170.000 туриста сваке године може уживо да посматра прављење уникатног сира са географском ознаком и куповином производа и сувенира допринесе развоју локалне заједнице.

Место овако развијеног искуственог туризма у Србији не постоји, иако је наша земља заштитила више од 50 производа, по чему је испред Швајцарске.

У свету, производа са географском ознаком порекла има око 8.000 и то само у домену пољопривреде и хране, од чега је готово половина регистрована у Европи. Вредност промета овим производима само у Европској унији премашује 55 милијарди евра годишње и чини 15% европског извоза хране и пића.

Лесковачки ајвар, ужичка пршута, златарски сир, пиротски ћилим, ариљска малина, Сирогојно плетенине, текеришки пешкир и грнчарија из Злакусе, само су део листе аутентичне хране, рукотворина и заната, чији је развој подржала Владе Швајцарске кроз бројне програме.

“Наша подршка усмерена је на охрабривање произвођача да удружено раде на промоцији и пласману производа са географском ознаком порекла, јачању њихових капацитета и контроли квалитета производа”, изјавио је Филип Ге, амбасадор Швајцарске у Србији.

“Израда рукотворина представља други највећих извор прихода пољопривредних газдинстава у ЕУ и да би се Србија примакла том резултату, потребна је системска подршка државе и локалних самоуправа удружењима произвођача, у паковању, дизајну и пласману”, каже Владан Васић, члан УО НАЛЕД-а и градоначелник Пирота.

Истраживање ставова потрошача, спроведено непосредно пре форума, показало је да грађани најчешће купују производе са ознаком географског порекла због укуса – њих 69%, због уверења да су здравији – њих 56%, због тога што су прављени ручно и домаћински – њих 53% и због жеље да помогну развој српских производа – 50% испитаника.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,258 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>