Представник потрошача у ЕПС-у поднео оставку због незаконитог повећања цене струје

Струја ће од децембра бити скупља око 4 %, што је одлучено без питања оних који је плаћају, а председник Центра за заштиту потрошача “Форум” из Ниша Јован Јовановић наглашава да је то противзаконито и зато је поднео оставку у саветодавном телу Електропривреде Србије, пишу Јужне вести.

Грађани ће након новогодишњих празника добити веће рачуне за струју, јер најављено поскупљење струје треба очекивати од децембарског рачуна.

Да је ова одлука донета супротно Закону о заштити потрошача зс Јужне вести каже Јован Јовановић, који је данас јавно поднео оставку на место члана Савета Електропривреде Србије. Он истиче да је ово тело оформљено пре скоро две године, али да досад није заседало, те да не жели да буде одговоран, као једини представник потрошача, за то што је струја поскупела.

“Не желим да сносим одговорност за овакву одлуку, јер сам био једини представник потрошача у том телу и желим јавно да им кажем да Закон није испоштован. То саветодавно тело постоји само на папиру и одлука о повећању цене електричне енергије донета је без њиховог мишљења, што је у супротности са Чланом 83. Закона о заштити потрошача”, напомиње Јовановић.

Јовановић истиче и да разлог који надлежни наводе као оправдање за поскупљење струје – да две године цена није мењана – апсолутно није тачно.

“То је највеће економско оправдање, али у овом случају ни то није тачно, јер је у међувремену донета акциза од 7,5 % и за толико су повећане цене електричне енергије”, каже Јовановић.

Побија још један аргумент оних који су одлучили да струја опет поскупи, а који тврде да грађани Србије плаћају најнижу цену струје у Европи јер ни то није тачно. Неприхватљиво је да се говори о цени електричне енергије, а да се не узме у обзир и просечна плата грађана, сматра Јовановић.

Еуростат је направио упоредну цену електричне енергије према куповној моћи грађана. Према тој анализи грађани Србије плаћају исту цену електричне енергије као грађани Француске. Скупља је струја код нас него у Шведској или Финској, па према томе не можемо да кажемо да имамо најјефтинију цену струје, додаје Јовановић.

Јовановић каже и да је нелогично да представници ЕПС-а, када повећавају цену струје коју грађани плаћају, говоре како немају довољно новца за пословање, а када подносе годишње извештаје кажу да су у плусу од неколико милијарди динара.

Он истиче и да је ово предузеће нешто на шта се потрошачи најчешће жале Центру за заштиту потрошача, али да у нашем правном систему не постоје мере које би натерале ЕПС да поштује закон.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.549 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>