Трудницама и породиљама оверити књижице

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић упутила је препоруку Министарству здравља и Републичком фонду за здравствено осигурање да се свим трудницама и породиљама омогући једнака здравствена заштита и овере књижице, иако им њихов послодавац не уплаћује редовно доприносе.
У Републичком фонду за здравствено осигурање наводе да је тим поводом одржан састанак и да је договорено да Министарство здравља у најкрацем року достави фонду свој став о питању овере књижица тим категоријама становниства.
У Министарству здравља кажу да је препорука поверенице стигла и да ће се проблем решити у предвиђеном року, а да је за решавање тог проблема дат рок од три недеље.
Помоћница поверенице за заштиту равноправности Љиљана Лончар изјавила је Тањугу да та стручна служба очекује одговоре РФЗО и Министарства здравља везане за препоруку да се свим трудницама и породиљама омогући једнака здравствена заштита и овере књижице иако им њихов послодавац не уплаћује редовно доприносе.
– У тој препоруци смо наложили РФЗО да омогући оверу здравствених књижица трудницама, породиљима и женама које планирају породицу, односно да фактичку ситуацију у којој су се оне нашле изједначи са ситуацијом трудница и породиља које су незапослене и које уживају пуну здравствену заштиту само на основу те ситуације – рекла је Лончар и додала да је препорука упућена и Министарству здравља.
Она је појаснила да породиље и труднице које су запослене не могу да овере здравствене књижице јер им послодавац није уплатио доприносе за здравствено осигурање, што значи да се налазе у неједнаком положају у односу на оне које су незапослене.
Према њеним речима, не могу жене саме да сносе трошкове лечења и прегледа зато што послодавац не уплаћује доприносе и зато што неки државни орган не обавља контролу уплате доприноса.
Министарство здравља још раније је указало да је редовна уплата доприноса за здравствено осигурање кључни проблем у финансирању одрживог система обавезног здравственог осигурања.
Према подацима Министарства финансија, односно Пореске управе, крајем јуна, дуговања обвезника уплате доприноса износила су 126 милијарди динара, од чега је због стечаја, ликвидације, приватизације, као и брисања предузећа из регистра Агенције за привредне регистре ненаплативо 84 милијаре динара.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.971 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>