Руси помажу у гашењу пожара на Старој планини

Србија је затражила помоћ Русије у гашењу пожара на Старој планини, у којем за сада нису угрожени људски животи и имовина, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић и додао да се очекује да ће руски авион „Иљушин 76“ стићи у Србију наредних дана.

Како преноси Спутњик, Марић је за ТВ „Пинк“ рекао и да је упућен званични допис Министарству за ванредне ситуације Русије за ангажовање највећег авиона за гашење шумских пожара „Иљушина 76“.

„То је њихов, али можда и у свету, најбољи авион за гашење пожара. Реч је о летелици која носи 42 тоне воде, има 10 чланова посаде. Очекујемо у наредних дан или два да тај авион дође у Србију и да се укључи у акцију гашења из ваздуха, што ће нашим људима знатно олакшати посао“, рекао је Марић.

Марић је рекао да у пожару нису угрожени људски животи и имовина и да ће се данас покушати гашење из ваздуха, јер то јуче није било могуће због густог дима.

Он је нагласио да је од јутрос на терену око 200 људи ангажовано на четири сектора и то 90 ватрогасаца, 50 припадника жандармерије, радници „Србија шума“ и мештани.

Објашњава да је пожар на великој висини и да се до места где гори шума и растиње не може доћи возилима, већ мора да се пешачи око два сата.

„Покушаћемо данас гашење из ваздуха. Јуче нисмо могли због густог дима. Два хеликоптера МУП-а Србије данас ће око поднева обавити извиђање и ако буде услова вршиће гашења“, навео је он.
Појашњава да руски авион у таквим условима може да лети, али да хеликоптери не могу.

Пожар који букти на Старој планини прешао је на српску територију из Бугарске.

Марић наводи да је једна десетина пожара на српској стране, а девет десетина је на бугарској.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.870 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>