Сумња на насиље пријављује се најпре школи

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је да је обавеза родитеља да поштују процедуре пријаве сумње на насиље, а то подразумева да се прво обрате установи – одељенском старешини или тиму за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања или директору школе.

Установљене су и прецизне процедуре заштите ученика од свих облика насиља које све установе образовања и васпитања имају обавезу да спроводе, наводи се у саопштењу.

Како би се обезбедила правовремена и свеобухватна заштита ученика, неопходно је да запослени, али и родитељи, поштују процедуре и својим поступањем доприносе развијању ненасилног понашања.

Процену нивоа насиља обавља Тим за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, на основу дефинисаних критеријума.

Родитељи имају обавезу да на позив школе учествују у појачаном васпитном раду, као и да сарађују са школом у току спровођења васпитно – дисциплинског поступка.

Од начина и квалитета сарадње породице и школе зависи и ефекат активности појачаног васпитног и друштвено – корисног рада, који се узима у обзир приликом изрицања васпитних и васпитно – дисциплинских мера према ученицима.

Уколико родитељи не сарађују са школом, или испољавају непримерено и насилно понашање, школа је у обавези да обавести и укључи друге институције, као и да поднесе захтев за покретање прекршајног поступка или кривичну пријаву ради утврђивања одговорности родитеља, истиче Министарство.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.870 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>