Пожаревац, Шабац и Ћуприја међу најуспешнијим локалним самоуправама

Мрежа за повољно пословно окружење у југоисточној Европи уручила је данас представницима 17 градова и општина из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије цертификате који потврђују да је реч о локалним самоуправама по мери привреде.

За 39.000 предузетника и привредних друштава, као и 900.000 грађана који у њима живе, то значи да могу да рачунају на услуге локалне администрације по највишим међународним стандардима.
Број локалних самоуправа из региона које су досад стицале цертификат попео се на 54 док су још 33 у процесу цертификације. Анализе су показале да су услови за пословање у тим срединама 70% бољи него у градовима и општинама које немају овај печат квалитета, а готово три пута су успешније у привлачењу инвестиција.

Успех BFC SEE програма подстакао је покретање иницијативе за његову институционализацију као Business Friendly Environment платформе у оквиру које би владе земаља региона заједно радиле на регулаторној стандардизацији, а све у циљу бољег позиционирања југоисточне Европе на глобалној инвестиционој мапи, с обзиром на то да инвеститори овај регион најчешће виде као једно тржиште.

Кроз БФЦ СЕЕ локалне самоуправе добијају јасне смернице како да креирају добро пословно окружење и уведу међународно признате стандарде ефикасне и транспарентне локалне администрације. Међу 10 универзалних критеријума које је потребно да испуне на путу до цертификата јесу стратешко планирање економског развоја, предвидивост трошкова пословања, планирање развоја инфраструктуре и поуздане комуналне услуге, подршка предузетништву, сарадња са приватним сектором и др. Цертификат важи три године и могуће га је обновити.

Међу овогодишњим добитницима цертификата нашли су се Пожаревац, Шабац и Ћуприја из Србије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.132 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>