Пријава сезонских радника у пољопривреди повећана за 600%

НАЛЕД и ГИЗ предали су данас софтвер за електронску регистрацију сезонских радника у пољопривреди Пореској управи Србије у трајно власништво и тако свечано обележили успешан завршетак пројекта Немачке развојне сарадње “Повећање прилика за запошљавање сезонских радника”.

Током две године, ГИЗ и НАЛЕД су подржали ресорне институције у креирању и доношењу Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима и развили веб портал и мобилну апликацију за ефикаснију пријаву, што је резултирало повећањем броја регистрованих сезонских радника од чак 600% у односу на 2017. годину.

У првих девет и по месеци примене новог решења, којим је елиминисана компликована процедура закључивања уговора на папиру и одласка на шалтере, пријављено је чак 25.600 сезонских радника, који су радили више од 700.000 дана и за њих је плаћено 211 милиона динара пореза и доприноса. Портал и апликацију користило је 290 послодаваца од којих су више од 80 физичка лица.

У изради закона који је сезонцима омогућио право на стаж и здравствено осигурање у случају повреде на раду, као и задржавање права на социјална давања и накнаду у случају незапослености, учествовали су Министарство рада, Министарство пољопривреде, Пореска управа, Национална служба за запошљавање, Фонд ПИО, РФЗО и др.

“Био бих срећан да смо у првој години регистровали 10.000 радника, а ми смо успели два и по пута више и у легалне токове увели добар део од 80.000 сезонаца који раде на црно. Ово је почетни корак и циљ нам је да е-управа функционише и у пољопривреди и да успоставимо систем е-аграр, као платформу за размену информација у овој области”, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић на другом регионалном округлом столу о сезонском раду којем су присуствоали гости из Албаније, Северне Македоније, БиХ и Црне Горе.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић истакла је да успех новог система лежи у чињеници да је иницијатива за увођење ефикасније процедуре потекла од привреде која је јасно указала на које све препреке наилази у жељи да поштује прописе и да су институције разумеле потребе привредника и заједно с њима нашле одрживо решење.

Током ове године, успостављени су сервисни центри у 97 градова и општина за подршку пољопривредницима у коришћењу портала и мобилне апликације. Одржане су 54 обуке за 990 корисника система и обучено је 150 инспектора за контролу примене закона. Један од резултата јесте и развој регистра сезонаца при Националној служби за запошљабање за подршку послодавцима у проналажењу радника.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.132 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>