Влада Швајцарске подржава развој еУправе у Србији

Тридесет и пет локалних самоуправа у Србији ће уз подршку Владе Швајцарске преко програма Swiss PRO имати могућност да унапреде капацитете за електронску управу и пружање електронских услуга грађанима и привреди.

Укупна подршка у вредности од преко 260.000 евра ће омогућити грађанима да добију лакши и бржи приступ правима и услугама које су у надлежности локалне администрације. Поред средстава за набавку опреме, програм ће пружити техничку подршку за развој и успостављање интерних процеса, регулатива и управљачких структура за унапређење еУправе и пружање еУслуга грађанима и привреди.

Подршку за унапређење еУправе или еУслуга добиле су 35 локалне самоуправе у Србији које учествују у програм Swiss PRO.

Ове локалне самоуправе ће кроз одобрене пројекте радити на развоју еУслуга попут електронског подношења захтева за упис у вртић или за пољопривредне субвенције, пријава везаних за порезе, издавање потврда, приступ информацијама од јавног значаја и правну помоћ, до пријављивања комуналних проблема и жалби грађана. Подржане су и активности усмерене ка успостављању или унапређењу електронских писарница, увођењу еАрхива, поступања по основу еЗУП-а, у циљу побољшања ефикасности локалне управе и уштеде времена и новца грађанима. Такође, за 20 пројеката је одобрена опциона техничка подршка, којом ће бити обезбеђена помоћна технологија за особе са инвалидитетом, као и успостављени или унапређени системи за веће учешће грађана кроз еУчешће и еРасправу.

Пројекти су одобрени у оквиру јавног позива „Да кликнемо заједно” који је трајао од 5. јула до 26. августа 2019. године и био отворен за 96 градова и општина из региона Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.128 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>