Руски хеликоптери стигли на Батајницу

Два од три војно – транспортна хеликоптера Ми-17В5, које је Србија купила од Русије, стигла су на батајнички војни аеродром, екслузивно сазнаје Спутњик.

Нове летелице за РВ и ПВО Војске Србије допремљене су стратешким транспортним авионом „Антонов Ан-124 Руслан“ Ваздушно – космичких снага Русије, пише Спутњик.

Извори Спутњика наводе да би у наредном периоду требало да стигну још један Ми-17В5 и још четири нова десантно – јуришна хеликоптера Ми-35М, које Србија набавља од Русије.

Војска Србија на тај начин наставља озбиљан процес ревитализације своје флоте хеликоптера која четврт века, од 1991. до 2016. године, није добила ниједну нову летелицу, све до пре три године када је Русија испоручила Београду два хеликоптера Ми-17.

„Стигла су нам још два вишенаменска војно – транспортна хеликоптера Ми-17, исте варијанте као она два које су РВ и ПВО примили 2016. године, али не и потпуно идентична. Акценат је овог пута на наоружању, па нови хеликоптери могу извршавати широки круг задатака у условима реалних борбених дејстава. Поред транспорта војника, различитог терета, обављања задатака трагања и спасавања (може да превезе 12 рањеника на носилима са медицинском пратњом), патролирања и извиђања, нови хеликоптери могу да пружају и ватрену подршку нашим снагама, уништавају живу силу и технику противника на земљи или води“, објашњава за Спутњик војни експерт Светозар Јокановић.

Он додаје да су основно наоружање хеликоптера Ми-17В5 четири 20-оцевна сачаста лансера Б-8В-20 који користе невођена ракетна зрна С-8, калибра 80 милиметара. Могу да носе и контејнер са двоцевним топом калибра 23 милиметара са 250 граната и невођене авио-бомбе ФАБ-100.

За заштиту хеликоптера набављени су и диспензери ИЦ мамаца. Поред тога, хеликоптери ће добити панцирне плоче које се на њих могу поставити.

„У наредним годинама можемо очекивати наставак набавки хеликоптера тог типа, а с обзиром на могућности набављаће се од два до четири хеликоптера годишње. Треба очекивати да ће се набавити оптоелектронски систем за ометање, који ће пружити заштиту хеликоптера од ИЦ самонавођених ракета. У перспективи се очекује и интеграција домаћег наоружања, нешто попут онога што је ’Југоимпорт СДПР‘ већ извео на ирачким хеликоптерима Ми-17В5 и Ми-171Ш. Код нас ће се серијски производити ракетна зрна калибра 80 милиметара, што није безначајно, јер иста користе наши Ми-17 и Ми-35, као и МиГ-29, а извозни потенцијал је значајан“, објашњава Јокановић.

Са руском страном се преговара и о ремонту јединог преосталог хеликоптера Ми-17, који је војска преузела од МУП-а, а са којег су, из непознатих разлога током ремонта 2010. године скинути оклоп и наоружање и његова улога је сведена на искључиво транспортну улогу. Такође, разговора се и о могућности продужења века употребе за одређени број хеликоптера Ми-8Т који немају метео радар и другу софистицирану опрему, али још могу бити врло корисни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,180 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>