Плате упола мање него 2008.

Задужени грађани би од НБС могли да очекују помоћ у враћању зајмова тако што би им се омогућило одлагање плаћања рата, најавио је блиски сарадник нове гувернерке и главни економиста СНС-а Миленко Џелетовић, пише данас Блиц.
Он је, без откривања детаља, казао и да ће Јоргованка Табаковић ускоро обелоданити мере које ће грађанима и привреди помоћи да преживе до опоравка економије.
Конкретније мере које предузима Влада у наредном периоду су тринаеста пензија за најсиромашније пензионере, лимитирање цене најјефтинијег хлеба „сава” на 44 динара до краја септембра и обећање да цене струје и гаса неће расти до краја године.
Што се тиче осталих цена, оне ће извесно расти по стопи вишој од пет одсто ове године колико је пројектовала НБС и то, како објашњавају у тој институцији, због лоше пољопривредне сезоне и цене увозних производа, у првом реду нафте.
Влада обећава и да запослени у јавном сектору, њих око 470.000, неће остати без посла, нити ће им плате бити скресане. За оне који раде у приватном сектору, а таквих је далеко више – 1,2 милиона, нема утехе да ће им послови бити сачувани нити плате неокрњење, будући да динар до краја године може само да слаби у односу на евро. Осим ако послодавци не послушају апел премијера Ивице Дачића да не отпуштају раднике, што је мало вероватно, будући да ће Србија ове године забележити привредни пад од пола до један одсто.
Сваки десети грађанин Србије живи са мање од 8.000 динара месечно, док се милион грађана реално суочава са недостатком елементарних средстава за живот. Остали у просеку живе са 50 одсто мање пара у еврима, због слабљења домаће валуте, него 2008. године.
Сви ћемо теже живети јер погоршање кризе и пад привреде сигурно не подижу стандард. До ребаланса буџета који се најављује за октобар, помоћ државе свешће се на држање цена хлеба, струје и гаса под контролом.
Саговорници “Блица” предлажу неколико мера о којима ваља размислити да би се у кризи колико-толико заштитио стандард грађана. Александар Стевановић из Центра за слободно тржиште каже да помоћ државе треба ограничити искључиво на грађане који нису у стању да сами зараде новац.
– Свака добра држава социјалну помоћ даје искључиво у новцу и то онима којима је најпотребнија, па макар то значило да социјални радници иду од куће до куће и проверавају имовно стање – каже Стевановић.
Горан Паповић, председник Националне организације потрошача, каже за „Блиц” да би требало да Влада цене основних животних намирница где спадају хлеб, месо, уље и још 21 намирница, држи под контролом, да на време реагује из робних резерви кад нема робе и да спречи картеле и монополе да неоправдано дижу цене.
Паповић је против подизања стопе ПДВ-а јер ће то утицати на слабљење стандарда грађана. Уместо тога, Влада треба да одузима нелегалну робу на граничним прелазима и да активира тржишну инспекцију да боље ради посао јер би се онда и буџет боље пунио.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.317 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>