Трећи сајам зимнице у Црнољевици код Сврљига

У недељу, 13. октобра одржаће се Трећи сајам зимнице у сврљишком селу Црнољевица, испред зграде месне канцеларије. Сајам организују Општина Сврљиг и Удружење жена на селу, поводом обележавања Међународног дана жена на селу.

Као Међународни дан жена на селу, на Конференцији жена Уједињених нација1995. године у Пекингу, установљен је 15. октобар. Овај дан обележава се и у Србији већ неколико година уназад.

У Србији жене на селу чине око 10% од укупне популације. Оне имају веома значајну улогу у пољопривреди и производњи хране, али истовремено представљају и један од најрањивијих делова друштва.

Оне најчешће немају плату, приходе, не стичу право на пензију, нити се имовина води на њих.

“Женама које живе и раде на селу, неопходна је подршка и охрабрење, како би размишљале тржишно. Неопходно је њихово оснаживање, а оно је могуће кроз бољу тржишну орјентацију, кроз удруживање жена, али и уз подршку од стране локалне самоуправе”, рекла је Тања Лазаревић, председница Скупштине општине Сврљиг за Телевизију Ласер.

Општина Сврљиг пружа подршку женама које живе и раде на селу већ неколико година уназад. Осим едукације, на којој се радило периодично, по потреби и од стране компетентних стручњака из Пољопривредне саветодвне и стручне службе Ниш, локална самоуправа је у претходне две године обезбедила 68 пластеника, као и садни материјал. Према речима Лазаревићеве, жене које живе и раде у сврљишким селима овакву подршку добијаће и у наредном периоду.

Трећи сајам зимнице такође представља један вид подршке женама. Он је својеврсна прилика да оне покажу своје знање и умеће, али и да продају део освојих производа и тиме макар мало поправе свој материјални положај.

Сајам почиње у 10, а свечано отварање је у 12 сати.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,368 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>