Шетњом приближили села граду

Са намером да укажу на лошу повезаност села са градом, активисти Националне коалиције за децентрализацију су, уз подршку групе Кобра и удружења ЗОО планет, шетали дуже од 20 километара на потезу од Доње Трнаве до Ниша где су са мештанима седам села разговарали о проблемима због којих се људи све чешће исељавају у град.

Они су посетили села Доња Трнава, Доња Топоница, Мезграја, Вртиште, Трупале, Поповац и Медошевац и сазнали да мештане руралних крајева муче слични проблеми – недовољан број линија приградског превоза и висока цена карте, лоша инфраструктура, неадекватна здравствена заштита, недостатак садржаја за разоноду деце и младих…

Да би се снабдели основним животним намирницама или лековима, мештани Доње Топонице морају да буду у завидној физичкој кондицији јер у свом селу немају ни продавницу ни апотеку. Најближа продавница налази се у Доњој Трнави што је удаљено око километар и по. Апотека је у Горњој Топоници и удаљена је око 2,5 километра. Слична је ситуација и у другим селима. Уличне рупе, слаб напон струје, неуређена канализација су свакодневни проблеми у Трупалу, Вртишту, Медошевцу. Струја има од 150 до 160 волти, телевизори се гасе, а машине у кући не могу да раде, кажу становници Трупала.

Осим разговора са активистима, мештани седам села су били у прилици и да напишу питања градоначелнику, која су активисти уручили Дарку Булатовићу на крајњој станици марша “Повежимо село и град” – у Градској кући у Нишу.

Марш “Повежимо село и град” реализован је у оквиру пројекта “Грађани имају моћ” чији је циљ јачање поверења између грађана и институција кроз већу одговорност изабраних лица и боље укључивање јавности и грађана у процес доношења одлука и креирање јавних политика.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,368 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>