У току је истраживање здравља становништва

У току је истраживање здравља становништва Србије након кога ћемо, када се 30. децембра заврши, знати да ли смо здравији него 2013, када је рађено претходно.

Истраживање спроводи Републички завод за статистику у сарадњи са Институтом “Батут ” и Министарством здравља.

Доц. др Верица Јовановић, директорка Института “Батут”, каже за РТС да ће се током четвртог истраживања здравља становништва Србије у разговору са анкетарима сазнати како грађани доживљавају своје здравље, до које мере користе здравствену заштиту и како се брину о свом здрављу – прихватајући одређене стилове живота или ослањајући се на превентивне и друге здравствене услуге.

“У току разговора са грађанима сазнаћемо какве су им животне навике, да ли је пушење заступљено или не, какав је начин исхране, сазнаћемо податке о коришћењу здравствене заштите, како и на који начин проводе дане, колико је заступљена физичка активност, каква им је исхрана”, објашњава Јовановићева.

Током спровођења истраживања обавиће се и основна антрополошка мерења, попут висине и телесне масе, као и мерење крвног притиска анкетираних грађана. Током анкете грађани ће, на основу извршених мерења од здравственог радника, члана тима анкетара, бесплатно добити основне информације о свом здрављу.

Добијени подаци послужиће за планирање здравствене заштите, за процену распрострањености различитих болести, сагледавање узрока њиховог настајања, као и за дефинисање начина лечења и контроле, односно за унапређење јавног здравља у Србији.

Сви подаци прикупљени у истраживању, у складу са одредбама Закона о званичној статистици, представљају службену тајну и објављују се искључиво у збирном облику, а сви подаци ће бити прикупљани искључиво уз писану сагласност испитаника.

Како је наведено у саопштењу РЗС, истраживање ће се спроводити у складу са међународним стандардима, сваких шест година, а главни циљ је да се, на основу репрезентативног узорка добије опис здравственог стања становништва старости 15 и више година, као и деце узраста од пет до 14 година.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,368 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>