Из Србије се годишње исели 51.000 грађана

Србију месечно напусти 4.250, а годишње око 51.000 људи, податак је Европског статистичког завода.

За исто време са подручја Западног Балкана отишло је 228.000 младих, што је око 20 одсто радне снаге, пишу Новости.

Званични подаци наше државе, међутим, говоре да је од 2002. до 2011. у иностранство отишло 150.000 грађана Србије.

Истраживање које је спровео кабинет министарке задужене за демографију и популациону политику, Славице Ђукић Дејановић, показало је да три четвртине њих не планирају да се врате.

“Попис становништва који ће бити спроведен 2021. даће прецизније податке о одливу мозгова, али не мислим да ће они бити бољи од претходних”, каже министарка.

Искуства држава из нашег окружења које су постале део ЕУ, показују да је одлив радно способног становниства последних година веома велики.

Према мишљењу ММФ, смањивање радне снаге може да буде спречено само на два начина – унапређењем права радника и повећањем зарада.

Министарка Ђукић Дејановић сматра да би требало размишљати о оним младим људима који не планирају да се врате у Србију, а чија знања, искуства, вештине, контакти и финансијска средства могу бити и развојни потенцијал Србије.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,368 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>