Први Мекика фест у Нишу од 11. до 13. октобра

Први Мекика фест у Нишу почиње у петак, 11. октобра у парку Светог Саве, а на њему ће учествовати десетак произвођача мекика и крофни из Ниша, Сврљига, Књажевца и Пирота.

Ова манифестација траје три дана и затвара се у недељу, када се очекује и додела симболичних награда најабољим учесницима, највљују Нишке вести.

Организатори манифестације су Унија пекара из Ниша заједно са секцијом произвођача мекика и производа од истог теста.

„Идеја да покренемо ову манифестацију родила се на Данима бурека који су летос одржани у Нишу“, каже Братислав Вукадиновић из Уније пекара за Нишке вести. „Тада је Драгиша Павловски гостовао као произвођач мекика и некако смо се сви сложили да би могла да се одржи и ова манифестација јер, после бурека, мекике су најтраженији пекарски производ за дурачак“.

Вукадиновић додаје да је основно питање на које желе да добију одговор на овој манифестацији ко је старији, бурек или мекика. Важно је, каже он, да сазнамо и порекло мекике, да ли је наша, настала у овим крајевима или је „допутовала“ из неког другог краја.

Вукадиновић додаје да је идеја била да манифестација буде међународног карактера, али због брзине организовања гости из Грчке, Бугарске и Македоније нису могли да дођу, али ће зато бити ту од наредне године.

Међу онима који ће учествовати на манифестацији је и Драгиша Павловски из Сврљига који производи мекике.

„Дуго се бавим производњом мекика, а занат сам научио од свог оца са којим сада заједно радимо“, каже Драгиша и додаје да је „тајна добре мекике тајна, јер ако је одамо, неће више бити тајна“.

Идеја је била и да се изабере најдужа мекика јер се већ неко време продаје „на метар“, али то ће мајстори мекика оставити за идућу годину.

Манифестација почиње свечаним отварањем у 20 сати. Отвориће је председник ГО Медијана, а програм ће почети већ у 18 сати културно уметничким програмом.

Покровитељ манифестације је Град Ниш, генерални покровитељ је ГО Медијана, а манифестацију помажу и ГО „Црвени Крст“, ГО „Палилула“ и други.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,403 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>