ЕУ инфо кутак организује шетњу кроз село Гостуша

ЕУ инфо кутак 12. октобра организује студијску посету „каменом селу“ Гостуша на Старој планини, где се тренутно реализује пројекат “Оживљавање каменог села” који је један од 10 недавно изабраних у оквиру програма European Heritage Stories, а једини је из Србије.

Програм је подржан од стране Европске комисије и Савета Европе.

Полазак из Ниша планиран је у 8 сати ујутру, са стајалишта испред Правног факултета, а повратак назад у Ниш очекује се до 17:30.

Село Гостуша је препознатљиво по томе што је од заборава сачуван „дух давних времена“, а стари објекти имају свој непромењен аутентични изглед. Овом приликом моћи ће да се види како изгледа „камено село“ и колико је важно чувати наслеђе и природне ресурсе. Организован је обилазак села уз стручно вођење, а поред тога и присуство конференцији на тему заштите и конзервације. Током путовања, планирана је и кратка посета Завојском језеру, као и Тврђави у Пироту, која је реновирана уз помоћ ЕУ.

Из ЕУ инфо кутка подсећају да је ово наставак приче о селу Гостуша које је и раније било актуелно због награде EU Grand-Prix и Evropa Nostra 2016, а сада је у фокусу одрживи развој заједница и средина које баштине културно и природно наслеђе.

У периоду од 4. до 12. октобра ће у Гостуши бити одржан конзерваторски камп и стручна конференција која се бави одрживим развојем и заштитом “културног предела”, а учесници ће се бавити рестаурацијом објеката у селу и “оживљавањем” природних лепота и аутентичних грађевина. У суботу, 12. октобра, се одржава завршна конференција у оквиру кампа, а поред тога планиране су и занимљиве радионице, попут израде црепуља и традиционалне припеме и печења хлеба, као и обиласци села и објеката на којим су се одвијале радионице старих заната и традиционалних грађевинских техника.

Организовани одлазак у Гостушу је бесплатан за заинтересоване грађане, али је због ограниченог броја места потребно да се заинтересовани пријаве на officenis@euinfo.rs или 018/254-461, најкасније до 10. октобра у 19 сати.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.715 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>