Додела најзначајнијег признања у општини Сврљиг без присуства новинара

У петак, 4. октобра одржана је једна од најзначајнијих годишњих културних манифестација у Сврљигу – Дани Гордане Тодоровић, којој нису присуствовали новинари.

Телевизија Ласер није добила позив за праћење ове манифестације, а како смо сазнали, ни други новинари нису обавештени о одржавању исте.

И можда би смо помислили да се организаторима поткрала грешка – да ово није постало правило последњих година. И не само када је организатор Центар за туризам, културу и спорт, већ када су у питању скоро сва дешавања у општини Сврљиг, повезана са локалном самоуправом и јавним предузећима и установама. Оно што је постало очигледно, јесте да се једни медији у Сврљигу фаворизују, док се другима ускраћује право и могућност да информишу грађане. Медији су овде подељени на “наше” и “остале”, небитне, које треба маргинализовати, искључити. У Србији је то једноставно уређено – “наши” су они који су за владајуће партије, “остали” су они који су за опозицију. У Сврљигу су “наши” само они који су у власништву породице Миладиновић, док су сви други “остали”, чак и ако нису стриктно за опозицију. А како и не би било тако, кад је један члан породице Миладиновић уствари запослен у Општинској управи и то на месту на коме никако не би смео да буде као сувласник више медија од којих се бар два директно финансирају из општинске касе – на месту особе за односе са јавношћу председника Општине Сврљиг.

Опет би скоро све било у реду да та особа бар мало ради свој посао како треба, али је ствар у томе што се информације, које траба да буду јавне и доступне свим медијима, љубоморно чувају како би биле објављене на свом радију и свом интернет порталу. А у томе му помажу и директори установа и јавних предузећа, који такође о догађајима не обавештавају ниједан медиј, осим Миладиновића који је задужен да информације и позиве прослеђује даље. А он то не ради.

Ко је на губитку? У првом реду грађани, који остају ускраћени за информације до којих медији не могу да дођу и да их пласирају њима, а затим установе, организатори разних манифестација, као што је у овом случају Центар за туризам, културу и спорт, па затим и сами учесници манифестација. На крају, највећи губитник је локална самоуправа о чијим се активностима не чује и не зна. Значи сви.

А добитиници су ови “наши” медији на којима се увек појави каква – таква информација са неколико реченица, најчешће неписмених, често неразумљивих или неистинитих, па се људи који то прочитају негде у Србији, или ван ње, чуде шта се то дешава у том Сврљигу. Али кога брига?

Да ли некога из Општине брине каква се слика шаље свету о општини Сврљиг на тај начин? Очигледно да. Председницу Општине Сврљиг, која је у свом телефонском именику, како је сама једном приликом рекла, блокирала позиве свог ПР-а, са којим не жели да комуницира. Председница Скупштине општине Сврљиг лично обавештава Телевизију Ласер и друге новинаре о одржавању седница и манифестација из своје надлежности. Вероватно је и она забринута како ради општински ПР?

Поставља се питање како је онда та особа запослена на то место? И како се годинама одржава на тој позицији иако очигледно не ради свој посао како треба? Право питање за човека који се за све пита у општини Сврљиг, а није општински руководилац…

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,403 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>