Више од 22.000 људи у образовном систему ради на уговор

Светски дан наставника, који се обележава 5. октобра, ове године је фокусиран на младе наставнике, саопштио је Синдикат образовања Србије.

Овом темом шаље се порука владама да учине све да наставничка професија постане први избор младих људи.

Тим даном се обележава и годишњица усвајања препорука Међународне организације рада и УНЕСКО-а које се односе на статус наставника, као инструмент којим се утврђују права и одговорности наставника и стандарди за почетну припрему и даље образовање, привлачење, запошљавање и услове за даље учење.

Синдикат образовања Србије подсетио је Владу Србије, али и јавност, да више од 22 хиљаде људи у образовном систему Србије раде по уговорима, неизвесног социјалног статуса и без изгледа на сигурну будућност и да хиљаде младих наставника напуштају земљу и одлазе на запад где раде друге послове.

У том смислу Синдикат образовања Србије се залаже да се поред већег издвајања у буџету за образовање, поред праведног система зарада у јавном сектору, хитно укине Уредба о забрани запошљавања која представља највећу препреку у привлачењу али и задржавању младих у образовном систему наше земље, истиче се у саопштењу.

„Ако желимо да млади, образовани људи остану у земљи, онда је неопходно и да се створе сви услови за вредновање професије и достојанствен рад наставника“, закључује Синдикат образовања Србије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.054 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>