Више од 3.500 адвоката на услузи грађанима о терету државе

3.572 адвоката из целе Србије који су се пријавили за пружање бесплатне правне помоћи грађанима, налазе се на листи Адвокатске коморе Србије, речено је Танјугу у тој комори.

Закон је определио три категорије грађана који имају право на бесплатног адвоката, а то су пре свега они који примају социјалну помоћ или дечији додатак. У другој категорији су грађани чија су примања толика да би спала на ниво потреба за социјалном помоћи или дечијим додатком када би сами ангажовали и плаћали адвоката. Трећа група корисника није опредељена финансијским статусом, већ они право на бесплатну правну помоћ добијају као “рањиве групе”.

Закон је дефинисао 13 таквих група међу којима су деца, инвалиди, жртве породичног насиља, жртве трговине људима, организованог криминала, тероризма, азиланти, избеглице, грађани са упитном пословном способношћу.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић је за Танјуг описао како ће изгледати тражење и добијање бесплатне правне помоћи за грађане у пракси.

“Тражилац бесплатне правне помоћи иде у општину и обраћа се службенику који обрађује захтеве за пружање бесплатне правне помоћи. Службеник је правник који је добио акредитацију Министарства правде да је прошао неопходну обуку за поступање у овим случајевима”, навео је Бацковић.

Обуку је до сада прошло око 300 службеника општина и они ће утврђивати да ли и ко испуњава услове за добијање бесплатне правне помоћи.

Када утврде да тражилац има право на бесплатну правну помоћ, службеник ће га упутити или у службу локалне самоуправе за пружање бесплатне правне помоћи, или код адвоката, у зависности од конкретног случаја.

Рок у коме мора да се одлучи о захтеву је осам дана, а у хитним случајевима три дана, што, како је навео помоћник министра, не значи да се захтеви неће решавати одмах.

Докази које ће грађани подносити приликом захтева су потврда да се прима социјална помоћ, дечији додатак, односно колика је плата или укупна имовина.

Када су у питању заштићене групе, службеник ће из захтева тражиоца видети природу проблема због које тражи бесплатну правну помоћ и утврдити да ли грађанин има право на њу, а у случајевима дискриминације и азила службеник ће грађане упућивати на невладине организације.

Да ли грађанину треба правна подршка или помоћ одређује то да ли спорна ситуација захтева учешће суда, јер пред судом поступају само адвокати, који су једини овлашћени за пружање бесплатне правне помоћи.

Ако је у питању само давање информација, попуњавање формулара или правни савет онда подршку може да пружи цивилни сектор, јавни бележници, медијатори.

Овај вид правне помоћи јесте бесплатан за грађане, али ће адвокати свој рад наплаћивати из буџета Републике и локалних самоуправа.

Применом овог закона коначно би било омогућено да социјално угрожени грађани, којих у Србији има око 500.000, у потпуности остваре своја права.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,180 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>