Општина Сврљиг се задужује 800.000 евра

На данашњој, тридесетој седници СО Сврљиг, која је заказана по хитном поступку, донета је одлука о задужењу Општине Сврљиг за износ од око 96 милиона динара.

Кредит који ће бити узет код Комерцијалне банке, под повољним условима, биће искоришћен искључиво за инфраструктурне пројекте, каже Марина Савић, начелница за буџет и финансије.

Начелница каже да је кредит узет под врло повољним условима и да ће га Општина отплаћивати 4 године, уз годину дана грејс периода. Каматна стопа у прве две године износиће 2,52 одсто, док ће друге две године она бити само 2,05 процента. Општина ће узети око 760.000 евра, а вратиће укупно, са свим трошковима око 810.000 евра. Контролу трошења средстава вршиће Министарство финансија, а средства ће бити доступна парцијално, у зависности од потребе за плаћањем појединих пројектних активности.

Сви одборници су се сложили да је кредит повољан, док је Рацо Ментовић сматрао да је требало дефинисати приоритет у изградњи инфраструктурних пројеката који су предвиђени да се финансирају из овог кредита, као и да би реконструкција водовода требало да буде прва на тој листи. Он је такође напоменуо да ће ова изградња бити у функцији промоције владајуће партије у предизборној години, што сматра и Милан Виденовић, одборник Демократске странке. Виденовић је још рекао да је требало одборницима доставити и предрачуне за све пројекте који су предвиђени да се финансирају из кредита, како би се знало за шта је колико средстава предвиђено да се утроши.

Одборник Милија Милетић, шеф одборничке групе УСС рекао је да је план задужења у овој години био око 170 милиона динара јер је у плану била и изградња геронтоцентра, али како се појавио приватни инвеститор који ће градити ову установу за старе, задужење је значајно смањено. Он је нагласио да ће свакако реконструкција водоводне мрже бити приоритет, али да је претходно потребно испунити одређене услове како би се све изградило што квалитетније и што јефтиније, уз обезбеђивање додатних средстава од донација и из републичког буџета.

“Сви објекти који ће се градити из кредита су приоритетни за наше грађане, и неопходно их је изградити како би користили нама и остали за наша покољења”, нагласио је Милетић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.763 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>