Прело у Округлици

У оквиру програмских активности Актива жена Сврљиг, у суботу је у сврљишком селу Округлица организовано прело посвећено старом народном обичају познатом као “седењка”.

Испред старе сеоске школе, у присуству мештана и чланица Актива, девојчице из Округлице и Сврљига училе су да преду, чешљају вуну и припреме вунени конац за плетење.

Чланице Актива,углавном баке, показивале су им шта је све неопходно урадити како би се постала добра предиља, шаљући им поруку да треба научити и чувати овај стари занат.

“Раније се у сврљишком крају гајило много оваца и тада се у свакој кући све радило од вуне, од покривке до простирке, као и одећа од главе до пете”, каже Севдија Ивковић, председница Актива жена.

Данас је оваца све мање, мање се раде предмети од вуне, али Актив жена Сврљг не да да ови занати оду у забворав. На прелу се се говорило и о самом обичају и причама везаним за седењку, као и то да су девојке и на седењкама спремале своје дарове за удају.

Девојчице су биле презадовољне што могу да науче ове занимљиве детаље од својих бака и, како кажу, желе да све то науче како би касније, када остаре, и саме могле да понешто од тога пренесу својим покољењма.

Прело је посетио и директор Центра за туризам, културу испорт Сврљиг, Мирослав Марковић, који је у договору са Активом жена најавио нове аквности у селу.

Присутни су се послужили и сврљишким специјалитетима, посебно онима који су се некада служили на седењкама.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.313 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>