Неопходна боља контрола државне помоћи

Ни 10 година откако је формирана Комисија за контролу државне помоћи, то тело није оперативно независно иако је реч о обавези коју је Србија преузела Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Задатак надлежног органа за контролу државне помоћи, а у Европској унији то је Европска комисија, јесте да обезбеди свим привредним друштвима једнаке услове пословања тако што ће осигурати да интервенције државе не утичу значајно на уједначено функционисање унутрашњег тржишта.

Крајем прошле недеље у Београду је одржана и прва регионална конференција „Државна помоћ и економије Западног Балкана”, која је окупила представнике тела за контролу државне помоћи суседних земаља. Тим поводом из Центра за европске политике, НАЛЕД и портала European Western Balkans оценили су да се Комисија за контролу државне помоћи Србије, према важећем Закону, не може сматрати оперативно независним органом како га дефинише Споразума о стабилизацији и придруживању. Ово тело од свог оснивања није донело ниједну одлуку о недозвољеној државној помоћи, нити решење за повраћај незаконите државне помоћи, што говори у прилог њене несамосталности.

ЦЕП и НАЛЕД су у јулу објавили анализу и препоруке за унапређење организационог модела и успостављања оперативне независности Комисије за контролу државне помоћи, а у складу са мерилима за отварање преговора у Поглављу 8 „Политика конкуренције“, у оквиру ког се налазе и правила о додели државне помоћи.

„Промена организационог модела Комисије имала би низ позитивних ефеката како на привреду кроз већу заштиту слободе конкуренције на тржишту, и подстицања привредног развоја, тако и на саме грађане услед смањења могућности корупције и веће транспарентности и одговорности у трошењу буџетских средстава“ наводи Ирена Ђорђевић, сарадница за истраживања у НАЛЕД-у.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.763 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>