Ноћ истраживача у 29 градова Србије

Последњи септембарски дани протећи ће у знаку десете Европске ноћи истраживача. У чак 29 градова широм Србије, 27. и 28. септембра од 16 часова научници ће показати узбудљиво и забавно лице науке, а сви садржаји биће бесплатни за посетиоце.

Тема овогодишње Ноћи истраживача је наука која нас глобално повезује – било да је у питању наука која се бави питањима како нам интернет помаже да се глобално повежемо или како се наука повезује кроз међународне пројекте у циљу решавања неког проблема.

Највећа научна забава ове године одржава се у чак 29 градова: у Београду, Новом Саду, Суботици, Зрењанину, Кикинди, Шапцу, Бечеју, Инђији, Нишу, Крагујевцу, Убу, Ужицу, Чачку, Малом Зворнику, Крушевцу, Трстенику, Зајечару, Горњем Милановцу, Неготину, Књажевцу, Смедереву, Рановцу, Свилајнцу, Деспотовцу, Јагодини, Ћуприји, Панчеву, Новом Пазару и Лесковцу.

У Нишу ће током манифестације моћи да се види њујоршка лабораторија чувеног научника Николе Тесле. Она ће бити доступна свим посетиоцима за разгледање захваљујући најсавременијим технологијама.

Своја врата отвориће и библиотека будућности, а историјат овог града моћи ће да се проучава кроз најразличитији накит и интригантне позоришне плакате из прошлости. Занимљиве поставке чекају и највеће радозналце који ће се одушевити чаробним светом светлуцавих биљака или пак причама о прављењу отровних напитака, све од Клеопатре па до Шекспира.

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма “HORIZON 2020” који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска – Кири. Сва научна дешавања реализују се кроз три пројекта: ReFocuS 2.0, SCIMFONICOM 2018-19 и ReConNeCt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.763 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>